" İşinde Tedbir Al, Geleceğe Güvenle Bak,
Çevre Ayak İzini Azalt. "

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ (OSGB)

• Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB): Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13/01/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen birimdir.

• Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi hizmetleri sayesinde daha güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmak hedeflenmektedir. Bununla birlikte çalışma ortamının gözetimi için işyerlerinde sağlık ve güvenlik tehlikelerine karşı yürüteceği her türlü önleyici ve düzeltici faaliyetleri düzenler.

İş Güvenliği Eğitimi

Birçok işyeri çeşitli tehlikelere açık ve risk derecesi de yüksek işyerleri kapsamında değerlendirilebilir. Risklerin en aza indirgenerek tehlikelerin de azaltılması için temel iş güvenliği eğitimi noktasında çalışanların teşvik edilmesi de gerekiyor. Temel iş güvenliği eğitimi kapsamında kişilerin çalıştıkları yerde daha da dikkatli ve kontrollü olmaları sağlanmaktadır.

Günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere endüstriyel alanlar, fabrikalar ve madenler gibi iş alanlarında tehlikeler her an olabilir. Tehlike ile birlikte insanların can ve mal güvenliği de risk altındadır. İşveren başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının da burada devreye girerek bu tehlike durumlarını en aza indirgemesi gerekmektedir.

Tehlike durumlarının oluşmasını engellemek için de çalışanların mutlaka dikkatli olmaları gerekmektedir. Nerede, nasıl biçimde davranması gerektiğiyle alakalı eğitimler de yine temel iş güvenliği eğitimleri kapsamında verilmektedir. İş güvenliği uzmanlarının da katılması gereken bu tür eğitimlere çalışanların da katılması gerekmektedir.

Eğitim Süreleri ve Konuları

MADDE 11 – (1) Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde;

a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat,

b)Tehlikeli iş yerleri için en az on iki saat,

c) Çok tehlikeli iş yerleri için en az on altı saat olarak her çalışan için düzenlenir.

Eğitim Konuları

Genel konular

a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler,

b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,

c) İşyeri temizliği ve düzeni,

ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar

 

Sağlık konuları

a) Meslek hastalıklarının sebepleri,

b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,

c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri,

ç) İlkyardım

 

Teknik konular

a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri,

b) Elle kaldırma ve taşıma,

c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma,

ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,

d) Ekranlı araçlarla çalışma,

e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,

f)İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması,

g) Güvenlik ve sağlık işaretleri,

ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı,

h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü,

ı) Tahliye ve kurtarma

Yukarıdaki başlıklar esas olmak kaydı ile iş yerinin özel risklerine göre de belirlenecek konularda verilmesi zorunludur.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), yapılması planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi ile projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek olan çalışmalar anlamına gelmektedir. ÇED Çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tarafından, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamında ve 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeterlik Belgesi Tebliği” kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği firmalar tarafından yürütülür. Bu Yönetmeliğe tabi projeler için “ÇED Olumlu” kararı, “ÇED Gerekli Değildir” kararı ya da “ÇED Kapsamı Dışındadır” kararı alınmadıkça faaliyete başlanamaz, bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez. Söz konusu kararlardan herhangi biri alınmadan başlanan projeler için para cezası uygulanır. Ayrıca olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet süresiz olarak durdurulur.

TEKLİF AL
WHATSAPP HATTI
TELEFON
E-POSTA