" İşinde Tedbir Al, Geleceğe Güvenle Bak,
Çevre Ayak İzini Azalt. "

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED)

  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), yapılması planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi ile projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek olan çalışmalar anlamına gelmektedir.
  • ÇED Çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tarafından, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamında ve 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeterlik Belgesi Tebliği” kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği firmalar tarafından yürütülür.
  • Bu Yönetmeliğe tabi projeler için “ÇED Olumlu” kararı, “ÇED Gerekli Değildir” kararı ya da “ÇED Kapsamı Dışındadır” kararı alınmadıkça faaliyete başlanamaz, bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez. Söz konusu kararlardan herhangi biri alınmadan başlanan projeler için para cezası uygulanır. Ayrıca olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet süresiz olarak durdurulur.

Hava Kalitesi Dağılım Modellemesi Raporlarının Hazırlanması

İşletmede bulunan veya yeni kurulacak tesislerin Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ndeki (SKHKKY) kirletici kaynaklardan yayılan emisyonların kütlesel debileri belirlenen sınır değerlerin üzerinde olması durumunda tesis etki alanında işletmenin hava kalitesi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla uluslararası kabul görmüş bir dağılım modeli kullanılarak hesaplanması gerekmektedir.

T.C. Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, hava kalitesi modelleme çalışmalarında uluslararası kabul görmüş hava kalitesi dağılım modellerinden (Aermod, Calpuff vs.) “AERMOD” modelinin kullanılması istenmektedir. 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında hava kirliliği seviyesinin ölçülmesi ve işletmenin kirleticiliğinin değerlendirilmesi amacıyla uluslararası kabul görmüş bir dağılım modeli kullanılması gerekmektedir. Bu itibarla EPA tarafından yayınlanmış ve uluslararası kabul görmüş Aermod hava kalitesi dağılım modelinin ÇED sürecinde kullanılması T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür.

Hava Kalitesi Dağılım Modelleme çalışmalarımız Aermod programı ile yapılmakta olup, ÇED Raporları ve Proje Tanıtım dosyasında kullanılmak üzere hava kalitesi modelleme raporları firmamız tarafından hazırlanmaktadır.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), yapılması planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi ile projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek olan çalışmalar anlamına gelmektedir. ÇED Çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tarafından, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamında ve 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeterlik Belgesi Tebliği” kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği firmalar tarafından yürütülür. Bu Yönetmeliğe tabi projeler için “ÇED Olumlu” kararı, “ÇED Gerekli Değildir” kararı ya da “ÇED Kapsamı Dışındadır” kararı alınmadıkça faaliyete başlanamaz, bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez. Söz konusu kararlardan herhangi biri alınmadan başlanan projeler için para cezası uygulanır. Ayrıca olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet süresiz olarak durdurulur.

TEKLİF AL
WHATSAPP HATTI
TELEFON
E-POSTA